SLO

“POWER TO THE MEETINGS”

The agency that creates memorable events.

Call us on +386 1 430 51 03
Štihova 4, 1000 Ljubljana
Top
spletni-dogodki-covid-online-hibridni-toleranca-marketing-dogodki

Izkušnje so pokazale, da je največji problem pri pridobivanju udeležencev digitalnih dogodkov enosmerna komunikacija. Marketing dogodkov mora temeljiti na pogovoru, usmerjenem dialogu. Zbrali smo nekaj praktičnih nasvetov za pridobivanje udeležencev na vaš naslednji digitalni dogodek.

Pri trženju spletnih dogodkov najprej poskrbite, da bo temeljilo na podatkih, učinkovitosti in poznavanju vaših udeležencev. Svet dogodkov je digitalen in praktično vse lahko izmerimo in prilagodimo. Poglejmo torej nekaj praktičnih korakov za uspešno trženje.


1. Poenostavite prijavo na dogodek

Zapleten sistem prijave na dogodek je ključna težava, ki bo odvrnila največji del potencialnih udeležencev. Poskrbite za hitro, enostavno in uporabniku prijazno prijavo. Princip KISS je srce zgodbe in potrudite se, da ne boste vse skupaj absolutno preveč zakomplicirali. Zahtevajte le podatke, ki jih zares potrebujete. Avtomatizirajte sporočila o prijavi in jih izkoristite kot del marketinga.

2. Začnite na spletni strani

Kljub vsem družabnim omrežjem in mobilnim aplikacijam, po našem mnenju spletna stran zaseda osrednje mesto. Vprašanje pa je, ali vaša spletna stran podpira trženje in prodajo dogodkov. Poskrbeti moramo, da bodo obiskovalci vaš dogodek hitro našli in se nanj prijavili brez zapletov. Uporabniška izkušnja je ključna, lahko nas navduši za prijavo, ali pa tako razjezi, da se dogodka nikoli ne bomo udeležili. Pa nikoli ne pozabite na kakovostno SEO optimizacijo in zanimive vsebine.

3. Zgradite zanimivo zgodbo dogodka

Kot smo že večkrat slišali, dobre zgodbe poganjajo digitalni marketing. Udeleženci največkrat prihajajo na dogodke, ker jim tam rešujemo eno od njihovih težav. V središče torej postavite udeleženca, ter poskrbite za vsebinsko rdečo nit dogodka. Zgodbe lahko najlažje ustvarite iz pogostih vprašanj udeležencev, pa tudi iz profilov govorcev, trendov, sprememb na trgu in predlogov rešitev za težave. Poskrbite, da bo vsaka vsebina prilagojena za različne digitalne kanale in izdelajte vsebinski načrt dogodka.

Analiza člankov je pokazala, da najbolje delujejo kratki članki. Njihova povprečna dolžina je 450 besed ali 2400 znakov brez presledkov. Vedno pa morajo biti vsebine tudi vrhunsko grafično opremljene.

Izjemno pomemben je naslov, ki je pravi ojačevalec vaše zgodbe. Praviloma ne bi smel biti daljši od šestih besed.

4. Oblikujte vizualne elemente za družabna omrežja

Brez dobrih vizualnih elementov boste na družabnih omrežjih težko pritegnili pozornost. Prilagoditi jih morate standardom posameznih omrežij. Poglejte si podrobnosti na https://sproutsocial.com/insights/social-media-image-sizes-guide/
Grafično oblikovanje je res ključno in priporočamo vam, da si preberete članek o brandingu https://kongres-magazine.eu/2019/11/seeing-is-believing-having-a-good-brand-amplifies-your-event-idea/

5. Ustvarite dogodek na družabnih omrežjih

Ta del je zelo enostaven, brezplačen in pogosto spregledan. Dogodek lahko ustvarite na Facebooku, ki je prvi ponujal to možnost. Če boste vsak teden osvežili vsebine, lahko postane glavni vir prijav na dogodek. Doseg lahko še okrepite s ciljanim oglaševanjem, ki je relativno učinkovit. Tudi LinkedIn vam omogoča vzpostavitev dogodka na zelo podoben način. Twitter in Instagram pa zahtevata bolj proaktiven marketing, saj je posamezni post povprečno aktiven zgolj slabih dvajset minut.

6. Promovirajte dogodek preko družabnih omrežij

Družabna omrežja in vsebinski marketing sta danes zmagovalni par. Preko socialnih omrežij boste ustvarili zavedanje o vašem dogodku. Socialna omrežja so s svojim viralnim potencialom hkrati vir dokazov, da je vaš dogodek vreden zaupanja. To boste dosegli z različnimi orodji vsebinskega marketinga, od objave informativnih člankov, webinarjev, demo videov, študij primerov dobre prakse do white paper-jev. Seveda pa morate imeti na družabnih omrežjih zadosti sledilcev, da bo marketing zares deloval.

7. Video povabilo

Deluje kot neverjeten pospeševelec. Verjamemo, da je izziv prepričati predavatelje, da posnamejo video o dogodku. Po drugi strani pa je to eden od najbolj učinkovitih načinov in splača se potruditi. Zadošča že 30 sekundni video, ki bo temeljil na pozitivni energiji in pojasnil prave razloge za udeležbo. Zagotovo pa lahko video zgodbe delijo tudi vaši predavatelji. Običajno vam doseg dogodka močno izboljšajo.

Našo pozornost si danes zasluži le majhen odstotek izvirnih zgodb. Pozornost smo rezervirali za tisto, kar nam je koristno ali nas zabava. Skozi vsebinski marketing kupcem ponujamo zgodbe, ki so za njih pomembne.

8. Direktni e-marketing

E-novičniki delujejo, če je “open rate” višji od 15 %. Če pade globoko pod to številko, velja razmisliti, kaj delamo narobe in zakaj nismo bolj uspešni. Vse pa temelji na dobri bazi podatkov. Svetujemo vam, da poskrbite za profesionalen CRM sistem in dnevno nadgrajujete svojo bazo podatkov. Potencialne udeležence lahko najdete na LinkedInu, preko novic, ki jih spremljate in s spremljanjem vaših poslovnih partnerjev. Priložnosti so resnično za prvim vogalom družabnih omrežij.

9. Influencerji

Ja, vplivnostni marketing je dobesedno pisan na kožo dogodkom. Če kje, potem to res deluje tudi v primeru digitalnih dogodkov. Udeleženci strokovnim vplivnežem zaupajo bolj kot oglasom. Njihova priporočila so lahko ključna. Graditi pa je treba na strokovnosti in javnem ugledu. Etični vidik trženja je izjemno pomemben, “walk as you talk “pa ključ do iskanja primernega influencerja. Takšen marketing je izjemno učinkovit pri generaciji, ki ne spremlja več klasičnih medijskih platform in vse, kar je pomembno, najde na You Tube-u in Googlu.

10. #Ključniki

Najbolj spregledana metoda marketinga so ključniki. So izjemno učinkoviti, zahtevajo pa razumevanje njihovega delovanja. Priključite se namreč lahko popularnim hashtagom, ali pa razvijete lastnega. Splošno pravilo pa je, naj bo izbrana oznaka logična, zapomnljiva in čim krajša. Pri tem si lahko pomagate s spletnimi stranmi kot je http://best-hashtags.com/

Obstaja pa tudi vrsta drugih metod, o katerih bomo pisali v prihodnosti. Takšen je npr. “co-hosting” dogodkov. Sodelovanje z enim od vaših strateških partnerjev lahko zelo poveča doseg vaše kampanje. To je ena od najbolj preprostih metod.

Če vam ostane dovolj sredstev, pa jih vedno lahko vložite v oglaševanje v googlu ali na družabnih omrežjih. Možnosti je veliko in po naših izkušnjah prinašajo konkretne rezultate. Dobro pa je vedeti tudi, da google search vsako sekundo sprocesira 40.000 iskalnih pojmov, kar vam ob pametnem oglaševanju povečuje vaše priložnosti.

FOMO

Fear of missing out

Občutek oziroma strah, da bomo nekaj zamudili, je v psihologiji marketinga nadvse močno orožje. Tudi ta koncept marketinga je med organizatorji izjemno popularen.

Če pa se vam mudi,  vam lahko pomagamo v agenciji Toleranca marketing, kjer imamo s trženjem, organizacijo dogodkov in vsebinskim marketingom dolgololetne izkušnje.

Članek je za vas pripravila agencija:
Toleranca marketing
Event and Marketing Agency
www.toleranca.eu

Post a Comment