SLO

“POWER TO THE MEETINGS”

The agency that creates memorable events.

Call us on +386 1 430 51 03
Štihova 4, 1000 Ljubljana
Top
Toleranca-Marketing-DIGITALNI-DOGODKI

KAKŠNI SO NAJBOLJ POGOSTI TIPI HIBRIDNIH DOGODKOV?

V zadnjem času ne mine dan brez vprašanj naročnikov, kakšno vrsto hibridnega dogodka naj organizirajo. Toliko kot je različnih opcij, je tudi zmede in nejasnosti, ki so največkrat posledica pomanjkanja izkušenj, včasih pa tudi poplave različnih informacij na spletu. Na Googlu večinoma prevladujejo nasveti ponudnikov videokonferenčnih platform ali ponudnikov tehnične podpore. Brez njih seveda ne gre, poskrbeti pa je treba še za marsikaj, da bo vaš hibridni dogodek zares uspel. Ključno je namreč vprašanje integracije različnih možnosti v dobro delujoč in učinkovit hibridni model dogodka.

To pa je, kot vedno, odvisno od odgovora na vprašanje ZAKAJ. Zakaj sploh organiziramo dogodek in kakšno spremembo želimo z dogodkom doseči skupaj z udeleženci? Srce dogodka bi morali biti udeleženci in njihovo aktivno vključevanje, ki naj bi ga hibridne oblike dogodkov vzpodbujale.

Prvo vprašanje, na katerega morate odgovoriti, ali boste publiko v živo in preko spleta obravnavali enakopravno. Odgovor se zdi logičen in preprost, v praksi pa temu ni vedno tako. Če gre npr. za visoko politično srečanje v živo, vas publika preko spleta ne bo preveč zanimala in bo zadostoval že preprosti video prenos. Če pa pripravljate produktno predstavitev, je interakcija z vsemi udeleženci zelo pomembna za končni rezultat. Skratka, odgovor na vprašanje ZAKAJ, je resnično prvi korak, ki ga v praksi rešujemo s pripravo podrobnega brifa dogodka. Najbolje je, da ga pripravite skupaj z naročnikom oz. če ste naročnik, skupaj z izbrano agencijo. Zagotavljam, da se boste na ta način izognili nepotrebnim napakam in s tem povezanimi stroški.


Možnosti organizacije hibridnih dogodkov je veliko. Za lažje razumevanje smo jih povezali v tri pakete glede na njihovo zahtevnost. Gre za shematičen prikaz za lažje razumevanje, saj boste v praksi lahko kombinirali različne pakete v celovito hibridno izkušnjo.

hibridni-dogodek-1
hibridni-dogodek-2
hibridni-dogodek-3

Predvsem ne smemo pozabiti, kako pomembna je vloga moderatorja pri hibridnih dogodkih. Izurjen nevtralen moderator je neprecenljiv. Ohranja rdečo nit pogovora, skrbi za uravnotežene prispevke vseh sodelujočih (ne glede na formalno moč), usmerja skupino k cilju ter poskrbi za kakovostno vizualiziranje procesa in zapisovanje sklepov. Priporočamo vam, da ga vključite v projekt že v fazi načrtovanja programske zasnove dogodka. 

Zavedati se je treba, da so uspešni hibridni dogodki rezultat jasno začrtane strukture in vsebine. Zato je izjemno pomembna tudi priprava natančnega scenarija. Ta mora biti pripravljen do sekunde natančno.

Po naših izkušnjah je prav ta del priprave dogodka začetek dobre hibridne izkušnje.

Za hibridne avtomobile pravijo, da so vzeli najboljše iz starega bencinskega in novega elektrificiranega in trajnostnega sveta. Zelo podobno bi lahko zaključili za hibridne dogodke, ki so najbolj logičen odgovor na trenutno situacijo v svetu dogodkov. Njihovo število vztrajno narašča, saj omogočajo, da se v skladu z epidemiološko situacijo po državah in regijah del publike sreča v živo, večina pa se v dogajanje vključuje online.

Organizacija takšnih dogodkov je zahtevna in bolj kot tehnologija je pomembna izbira primerne vsebine, saj gre za povezovanje dveh ciljnih skupin (live in online) s povsem različnimi potrebami. Pogosto takšne dogodke zamenjujejo z online streamingom (video prenosom). To je sicer pomemben sestavni del hibridnih dogodkov. Zagotovo pa je ključni izziv hibridnih dogodkov povezava dveh publik, ki pričakujeta dvosmerno komunikacijo in interaktivnost. Na tem področju se dogaja tudi največ inovacij, o katerih pišemo v posebnem članku.


Preberite članek o tem, kako smo organizirali hibridni dogodek Conventa Crossover.

Več informacij

Avtorica članka:
Natalija Bah Čad
Toleranca Marketing
Live & Digital Events and Marketing Agency
www.toleranca.eu

Za več informacij, prosimo, kontaktirajte Natalijo na e-pošto natalija@toleranca.eu

Post a Comment