SLO

“POWER TO THE MEETINGS”

The agency that creates memorable events.

Call us on +386 1 430 51 03
Štihova 4, 1000 Ljubljana
Top
spletni-dogodki-covid-online-hibridni-toleranca-marketing-dogodki

Saj verjetno poznate paradigmo. Na osnovi dobrega scenarija je mogoče posneti dober film, po slabem pa je to praktično nemogoče. To seveda velja tudi za digitalne dogodke. Žal ne obstajajo šole za pisanje scenarijev za dogodke, večina najboljših organizatorjev pa se je pisanja naučila sama. Predpogoj je ideja, kaj želite z dogodkom sporočiti. Poznavanje téme je začetna točka pisanja vsakega scenarija.

V koronakrizi se je pokazalo, da je scenarij za digitalne dogodke res usoden. Scenarij je namreč zgodba, ki jo želimo povedati na dogodku, izražena s slikami, dialogom in opisom dogajanja, pa tudi z nujno potrebnimi tehničnimi detajli.

Morda najbolj pomemben del je jasno zavedanje, kakšen bo razplet scenarija in kaj pravzaprav želite z dogodkom doseči. Tako kot pri filmskih scenarijih se morate odločiti, kdo je glavni lik in kdo bo zasedal stranske vloge. Če je glavni lik blagovna znamka, je za dober scenarij potrebno poznati moralno in vrednostno prepričanje naročnika in željeno transformacijo, ki naj bi jo dosegli z dogodkom.

Predlagam, da gremo po vrsti in izpostavimo nekaj ključnih elementov pisanja dobrega scenarija.

Dramska struktura dogodka

Saj poznate tisto klasično tridelno zasnovo dramsko strukture. Prvo dejanje je namenjeno zapletu, v drugem pridemo do vrha zgodbe ali soočenja, ki se konča s tretjim dejanjem, v katerem se zgodba razreši in doživimo katarzo. To močno poenostavljeno strukturo lahko uporabimo tudi na dogodkih. V praksi preizkušeno delujejo tudi zapleti v obliki soočenj in podobnih interaktivnih formatih.

Ena stran scenarija je pet minut dogodka

Stara holivudska paradigma je, da naj ena stran scenarija ustreza eni minuti filma. To na dogodkih lahko raztegnemo na pet minut. Vse skupaj se sliši logično in v praksi pogosto preizkušeno, je pa odvisno od vaše ciljne skupine in dinamike dogodka. Vsekakor pa morate pri digitalnih dogodkih res paziti na časovno dimenzijo,. Ta je izjemno pomembna, saj za razliko od filmske produkcije na dogodkih ne morete ponavljati snemanja. Klasičen cut ne obstaja in nimamo popravnega izpita. Zato je natančnost izjemno pomembna.

Scenarij dogodka mora vključevati tudi konflikt. Brez konflikta ni dogodka, zato poskrbite za dramatičnost, nasprotja med povabljenimi govorci in sprožanje močnih čustev med udeleženci.

Storyboard je zakon

Če vam to dopušča budget, potem je storyboard izjemno uporaben tudi pri ustvarjanju dogodkov. Kot samo ime pove, je namenjen risanju vsakega prizora ali kadra dogodka. Gre za odlično orodje za navduševanje naročnikov dogodkov. Slika pove več kot sto besed in to velja tudi na področju digitalnih dogodkov. Pomagal vam bo, da boste z vsemi deležniki poenotili pogled na projekt in uskladili fabulo.

Klasičen scenarij ali sinopsis

Pri digitalnih dogodkih morate paziti, da v scenarij vključite tako dogajanje v studiu, kot vse, kar se bo dogajalo preko spleta. Sam ločim med t.i. sinopsisom ali brifom, ki je kratek zapis osnovne ideje dogodka in med pravim scenarijem, ki je zelo podroben in služi tudi kot končna tehnična dispozicija dogodka. Priporočamo, da ga čimbolj natančno zapišete, saj je največkrat tudi izvedbeni načrt za tehnično ekipo. Ta pa seveda potrebjuje čimbolj natančna in profesionalna navodila.

Pisanje scenarija

Ko se boste lotili pisanja, ne pozabite, da pripovedujete zgodbo. To pripovedujemo z dialogi moderatorja, strokovnimi predavanji, glasbeno opremo, prezentacijami, zvočnimi efekti in glasbo. Največji izziv je, kako vse zapisano spraviti v matriko, ki jo bodo razumeli vsi, ki so vključeni v projekt. Dober scenarij vključuje vse elemente, zložene v posamezne prizore, ki jih največkrat ilustriram na naslednji način – en prizor je en moderatorski listič. Oblika scenarija ni predpisana in predlagamo, da si različne matrike prilagodite svojim potrebam.

Dialogi ali monologi

Vsaj po mojem mnenju monologi preprečujejo dialog. Zato je potrebno dolgočasne monologe v obliki pozdravnih nagovorov karseda skrajšati. Moderatorjem in vsem sodelujočim pa predlagati inteligentne dialoge, ki bodo začimba vašega dogodka. To zahteva veliko znanja in še več preizkušanja. Z vsakim scenarjem se razvijate in postajate boljši. Pri ustvarjanju dialogov ne spreglejte, da je digitalni dogodek tudi vizualna izkušnja. Zagotovo gre za najbolj ustvarjalno fazo, ki pa od pisca zahteva tudi sposobnost vizualizacije dogodka.

Preizkusite tekst na generalki

Po lastnih izkušjah je potrebno tekst vsaj nekajkrat izpiliti z moderatorji in sodelujočimi. Za zahtevne dogodke pa je obvezna tudi generalka. Na njej boste videli, kako tekst deluje v realni situaciji. Priporočamo, da je generalka vsaj dan pred dogodkom, da bodo tehniki lahko uskladili in pripravili vse potrebno. Zanimiva dilema je, ali potrebujemo generalko tudi za manjše t.i. zoom spletne dogodke. Po naših izkušnjah vsekakor, še posebej, če se vam bo v dogodek vključevalo več udeležencev.

Ne pozabite na postprodukcijo

Nihče si ne želi slabega posnetka dogodka. Zato morate v scenariju za digitalne dogodke opredeliti tudi konkretne ideje za montažo posnetka po dogodku. V digitalnem svetu je produkcija videa na zahtevo namreč običajna praksa. Gre za del marketinga po dogodku in o tem je treba razmišljati vnaprej in razdelati vse od formata, do grafične in glasbene opreme posnetka. Opremiti ga morate tudi z ustrezno špico in ga izkoristiti kot orodje za dodatno trženje (Call to action).

Zakaj sploh potrebujemo scenarij za digitalni dogodek?

Najbolj preprost odgovor je, da je dogodek brez scenarija kot ladja brez kapitana. Si lahko privoščite dogodek brez konteksta in brez jasnega narativa?

Najbolj pogoste napake

Verjetno najbolj pogosta napaka je dolžina dogodka. Kot smo že večkrat poudarili, je pri digitalnih dogodkih maksimalna koncentracija eno uro. Velja pa tudi pravilo, da se mora vsakih deset minut zgoditi nekaj zanimivega za publiko. Veliko zapletov je tudi z nejasnimi navodili kamermanom glede kadriranja, ter fimskegha reza, veza in prelivov, kar je razlog za slab posnetek dogodka.

Zlato pravilo za digitalne dogodke je torej “Keep it short” in pa, jezik naj bo razumljiv publiki, ki jo nagovarjate. Na tem področju se dogaja največ napak. Čas na dogodku je omejen, izogobajte se dolgim stavkom in nerazumljivim frazam.

Predvsem pa je za dober scenarij potrebna iskriva delovna kemija, ki se pretaka med sodelujočimi. Noben scenarist se ni rodil za scenarista, pa tudi iz knjig se boste težko naučili pisanja scenarijev. Pomaga le praksa, učenje in pisanje.

Če pa se vam mudi, vam lahko pomagamo v agenciji Toleranca marketing, kjer imamo s pisanjem scenarijev dolgololetne izkušnje.

Članek je za vas pripravila agencija

Toleranca marketing
Event and Marketing Agency
www.toleranca.eu

Post a Comment